KU1 Tehtävät 2013-2014

Sommittelu, kuvalliset peruselementit
Tehtävät 2013-2014

Valitse alla olevista tehtävistä yksi sommittelusi pohjaksi. Voit toteuttaa aiheen haluamallasi ilmaisutavalla; piirtämällä, maalaten, tekemällä kollaasin (koostetyö), valokuvaamalla, muotoilemalla savea tai rakentamalla installaatio. Kiinnitä erityistä huomiota teoksen kokonaisrakenteeseen eli sommitteluun. Pyri työssäsi dynaamiseen sommitteluun.

Raamien puitteissa
Menneisyyden kipeät hetket muuttuvat kehystettyinä sentimentaalisiksi ja juhlaviksi, ilon hetket hilpeiksi ja sympaattisiksi. Kehystämällä asioita, elämän tärkeät hetket tulevat lähelle. Toteuta kuva+esine -kooste taulupohjalle kyseiseen teemaan.

Suhde
Tee kolmen kuvan sarja, jossa käsittelet ihmissuhdetta: lapsen ja aikuisen, nuoren ja vanhan tai naisen ja miehen. Tutki, miten kasvoille lankeava valo(myötävalo, sivuvalo) muotoilee kasvoja ja mikä merkitys kuvassa olevalla katseen suunnalla on sommitteluun. 

Minä ja muu maailma
Tee kuvallinen esitys, jossa pohdit itseäsi suhteessa muihin. Mikä erottaa sinut muista/yhdistää sinut muihin? Koetko olevasi yksin ja erilainen vai kiinteä osa suurta, samanhenkistä ryhmää?

Maisema vai mielentila
Maisemalla on suuri vaikutus mielentilaamme: se rauhoittaa tai tekee meidät levottomaksi. Mitä näet, kun katsot ulos huoneesi ikkunasta? Avautuuko lasin takana jyhkeä betoniviidakko tai upea aallokko? Valitse aiheeseen itsellesi sopiva esitystapa tai tekniikka.

Kiireen keskellä
Arki on kiireen täyttämää todellisuutta. Aika määrittää tekemisemme. Miten kertoisit kuvallisesti omasta arkisesta kiireestäsi?

Varjojen maailma
Joskus kuvattujen kohteiden varjot muodostavat kiinnostavamman kokonaisuuden kuin itse kuvattavat kohteet. Toteuta kolmen valokuvan sarja, jossa pääosaa esittävät esineistä tai ihmisistä lankeavat varjot.

Vastamainos
Vastamainos näyttää nopeasti katsottuna oikealta mainokselta, mutta tarkemmin tutkittuaan katsoja havaitseekin, että vastamainos parodioi jonkun tunnetun tuotemerkin mainosta. Suunnittele vastamainos, jossa otat kantaa johonkin tunnettuun brändiin.

Oma valinta. Anna itsellesi aihe ja toteuta se haluamallasi tekniikalla.

 

Väriopin tehtävät 2012-13

Käytä työsi pohjana yhtä Johannes Ittenin seitsemästä väririnnastuksesta:

 • värisävyjen rinnastus
 • vaalea-tumma –rinnastus
 • kylmä-lämmin –rinnastus
 • vastaväririnnastus
 • samanaikaisuusrinnastus
 • kylläisyysrinnastus eli puhtausrinnastus
 • määrärinnastus eli värin esiintymiskokojen rinnastus

 • Sininen hetki
  Sininen väri on tutkitusti yksi suosituimpia värejä maailmassa. Millaisia tuntemuksia tai tunnelmia sininen väri sinussa herättää? Millainen on sinun sininen hetkesi? Tee kuvallinen esitys annettuun teemaan. 
   
 • Väri luo tilaa
  Maisemaa katsoessasi huomaat, kuinka maiseman värit näyttävät vaalenevan ja sinistyvän kauemmaksi mentäessä (ilmaperspektiivi). Etualalla taas värit näyttävät lämpimiltä ja voimakkailta. Tee kuva maisemasta tai tilasta, jossa kyseinen ilmiö tulee esiin. 
   
 • Lapsuuteni tilkkutäkki
  Muistatko vielä, mikä kuosi(koristekuvio, malli tai tyyli) oli lapsuutesi lempivaatteissa? Millaisia muistoja vaate sinussa herättää? Tee muistoistasi kuvakollaasi taulupohjalle. 
   
 • Kunnianosoitus neliölle
  Unkarilainen taiteilija Victor Vasarelly tunnetaan abstrakteista maalauksistaan, jotka synnyttävät optisia kohokuvia tai liikkeen ja värähtelyn optisia harhoja. Maalaukset rakentuvat geometrisista kuvioista ja kirkkaiden värien rinnastuksista. Tee maalaus, jossa käytät geometrisia muotoja vapaasti sommitellen. 
   
 • Musiikkini tai runoni soi väreissä
  Valitse mielimusiikkisi tai runosi, jonka sanat herättävät sinussa synestesioita. Tee maalaus tai muu kuvallinen esitys lempikappaleesi tai -runosi pohjalta.
   
 • Performanssi "harmaa tanssi" ja "kirjava tanssi"
  Performanssi on yleisön edessä esitettävä taide-esitys, joka noudattaa ennalta laadittua suunnitelmaa, syntyy esityshetkellä improvisaationa tai sisältää sekä suunniteltuja osia että improvisointia.Toteuta performanssi, joka symbolisesti ilmaisee annettua teemaa. 
   
 • Oma valinta. Anna itsellesi tehtävä, jossa toteutuu joku Johannes Ittenin väririnnastuksista.